Een eerste kennismaking

Krista Ervaringen Tags: , ,
2
Thee met een vriendelijke dame

De deur gaat open, een hoogbejaarde dame staat voor me. Vriendelijk kijkt ze me aan. Ergens bespeur ik iets terughoudends en tegelijkertijd neemt ze me nieuwsgierig in zich op. Haar gezicht is verouderd, haar ogen nog vol leven. We schudden de hand en stellen ons aan elkaar voor.

Voordat ik het weet zitten we op de bank, haar vaste verzorgster veilig aan haar zijde, en praat ze honderd uit. Over haar leven, korte verhaaltjes van toen, maar ook van nu. Met haar ietwat krakerige stem rijgt ze ze moeiteloos aan elkaar. Geen haast, maar bedachtzaam en kalm. Trots, lichte weemoed en humor wisselen elkaar af.

Even later, in de keuken, met ieder een dampende kop thee voor ons. Oh ja…een glimlach verschijnt op haar gezicht, oh kind, daar kom ik weer met mijn levensverhalen. Stom he. Nee, juist niet, leuk! Roepen we in koor. Voor haar aanleiding om verder te vertellen.

Verlegen meisje

In een oogopslag reist ze terug in de tijd. Een verlegen meisje was ze, dat er van hield zich op te tutten en zich mooi te kleden. Niet voor de jongens, maar voor zichzelf. Door haar leeftijd heen zie ik een knappe vrouw, vast en zeker bewonderd door menig man.

Een jaar of zestien was ze en werd uitgevraagd door een jongeman, Cor. Ondanks haar bedankje verzocht haar moeder haar vriendelijk doch dringend het aanbod te accepteren, het was tenslotte een leuke vent en zo ging dat vroeger. Tijdens de afspraak belandde ze met de jongen in kwestie op het politiebureau waar ze verhoord werden. Cor had een botsing veroorzaakt met haar naast zich in de bijrijdersstoel. Ze hadden waarschijnlijk zitten zoenen was de conclusie van de diender. Verontwaardigd ontkende ze deze aanname, ze wilde tenslotte niets van de beste knaap. Uiteindelijk werd ze naar huis gestuurd en zo liep alles met een sisser af. Cor heeft ze niet meer gezien. Haar ogen knijpen zich even samen, dan weer die glimlach. Een trotse en tevreden blik trekken over haar gezicht.

Hoogbejaarde dame

In een fractie van een seconde is ze terug, zittend aan de keukentafel met ons naast en tegenover haar. Een voor een kijkt ze ons aan, wat denken jullie? Zullen we nog een kopje thee?

2 reacties op: “Een eerste kennismaking

  1. Ja, de “diender”. Zo heette meneer agent vroeger. Lief verhaal. En ik blijf nieuwsgierig hoe het heden ten dage met Cor is gesteld en hoe hij zich dit verhaal herinnert! 😀

  2. Leuk Tura 😀 Enne, wat betreft je nieuwsgierigheid en Cor, het schijnt dat die al enige tijd geleden is gaan hemelen. 🦋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *