Wat is fibromyalgie?

Herken en ondersteun je naasten.

Gezondheidsproblemen

Inleiding

Fibromyalgie, ook wel bekend als fybro, is een aandoening die bij veel mensen vragen oproept. In dit artikel leggen we uit wat fibromyalgie precies is, hoe het ontstaat, en wat de symptomen zijn. Ook geven we tips over wat te doen bij fibromyalgie en wat helpt tegen fibromyalgie. Tot slot bespreken we hoe HerfstZorg jou en je naasten kan ondersteunen bij het omgaan met fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis die gekenmerkt wordt door wijdverspreide pijn en gevoeligheid in het lichaam, samen met andere symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Hoewel de precieze oorzaak van fibromyalgie nog niet bekend is, zijn er verschillende theorieën die een combinatie van genetische, omgevings- en psychologische factoren suggereren.

Symptomen van fibromyalgie

De symptomen van fibromyalgie kunnen per persoon verschillen, maar er zijn enkele kenmerken die vaak voorkomen. Deze symptomen zijn onder andere:

 1. Spierpijn en stijfheid
 2. Vermoeidheid
 3. Slaapproblemen
 4. Hoofdpijn
 5. Gevoelige drukpunten op het lichaam

Hoe herken je fibromyalgie?

Het herkennen van fybro kan lastig zijn, omdat de symptomen vaak overlappen met andere aandoeningen. Een arts kan helpen bij het stellen van de diagnose. De eerste symptomen van fybro kunnen variëren, maar vaak begint het met pijn en stijfheid in de spieren.

Oorzaken en risicofactoren

Zoals eerder vermeld, is de exacte oorzaak van fibromyalgie onbekend, maar er zijn enkele factoren die het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verhogen. Deze omvatten:

 1. Genetische factoren: de aandoening lijkt vaker voor te komen in families, wat suggereert dat er mogelijk een genetische component is. Onderzoekers hebben bepaalde genetische variaties geïdentificeerd die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van fybro.
 2. Trauma en stress: Traumatische gebeurtenissen, zowel fysiek als emotioneel, kunnen bij sommige mensen fybro triggeren. Langdurige stress kan ook een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening.
 3. Infecties: Bepaalde virale of bacteriële infecties kunnen leiden tot de aandoening bij sommige mensen.
 4. Geslacht: Vrouwen hebben een grotere kans om de aandoening te ontwikkelen dan mannen.

Diagnose

Fibromyalgie kan moeilijk te diagnosticeren zijn omdat er geen specifieke test is die de aandoening kan bevestigen. Artsen baseren de diagnose meestal op symptomen, medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. In het verleden werd een zogenaamde “tender points” test uitgevoerd, waarbij druk werd uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam om pijngevoeligheid te beoordelen. Deze test wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt.

Behandeling

Hoewel er geen genezing is voor fybro, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze omvatten:

 1. Medicatie: Pijnstillers, antidepressiva en anti-epileptica kunnen helpen bij het beheersen van pijn, slaapproblemen en stemmingswisselingen.
 2. Therapie: Fysiotherapie, ergotherapie en psychologische therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen helpen bij het omgaan met fybro.
 3. Levensstijlveranderingen: Regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, slaaphygiëne en stressmanagement zijn belangrijk bij het beheersen van fibromyalgie.
 4. Complementaire en alternatieve therapieën: Sommige mensen met fibromyalgie vinden verlichting door complementaire en alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, massage en mindfulness-meditatie.

FES: Fibromyalgie Educatie en Support

Voor mensen met fibromyalgie en hun naasten kan het vinden van de juiste informatie en steun essentieel zijn. FES (Fibromyalgie Educatie en Support) is een Nederlandse organisatie die zich inzet om patiënten en hun naasten te informeren, te ondersteunen en te begeleiden bij het omgaan met fibromyalgie. FES biedt uitgebreide informatie over fibromyalgie, zoals symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling, en organiseert regelmatig bijeenkomsten en workshops waar patiënten en hun naasten ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. FES werkt ook samen met zorgverleners en andere betrokken partijen om de zorg en ondersteuning voor mensen met fibromyalgie te verbeteren. Bezoek de FES-website voor meer informatie en om te ontdekken hoe deze organisatie u kan helpen bij het omgaan met fibromyalgie.

Hoe kan HerfstZorg helpen?

Bij HerfstZorg begrijpen we dat het omgaan met fibromyalgie voor zowel de patiënt als de naasten een uitdaging kan zijn. Daarom bieden we zorg op maat om het leven van senioren met fibromyalgie en hun naasten te vergemakkelijken. Onze diensten omvatten:

 1. Gezelschap voor senioren: Onze zorgverleners bieden ondersteuning bij sociale activiteiten en helpen bij het organiseren van uitjes, wat kan bijdragen aan het welzijn van senioren met fibromyalgie.
 2. Klaar voor de dag service: We helpen met lichamelijke en persoonlijke verzorging zoals uit bed komen, wassen/douchen, aankleden, ontbijt, eten/drinken, lichte huishoudelijke taken en gezelschap. Dit kan de last verlichten voor senioren die te maken hebben met fybro en vermoeidheid.
 3. Mantelzorg bij boodschappen en koken: Onze mantelzorgers helpen met boodschappen doen en samen koken, rekening houdend met speciale dieetwensen en voedingsbeperkingen die soms samenhangen met de aandoening.
 4. Medische begeleiding en ondersteuning: We helpen bij het coördineren van zorg, het bijwonen van afspraken en medicatiebeheer. Dit kan stress verminderen en zorgen voor een betere communicatie tussen zorgverleners en de naasten van senioren met fybro.
 5. Respijtzorg: Tijdelijke zorg en ondersteuning voor senioren en hun mantelzorgers, om mantelzorgers te ontlasten en persoonlijke en professionele zorg op maat te bieden.

Conclusie

Fibromyalgie is een complexe en vaak onbegrepen aandoening die wijdverspreide pijn, vermoeidheid en andere symptomen veroorzaakt. Hoewel de oorzaak nog onbekend is, zijn er verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verhogen. Diagnose kan uitdagend zijn, maar een combinatie van medicatie, therapie en levensstijlveranderingen kan helpen om symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. FES is een Nederlandse organisatie die zich inzet om patiënten en hun naasten te informeren, te ondersteunen en te begeleiden bij het omgaan met fibromyalgie. Bij HerfstZorg zijn we toegewijd om zorg en ondersteuning op maat te bieden aan mensen met fibromyalgie en hun naasten. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we u kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen

Gezondheidsproblemen