Wat is Parkinson?

Parkinson begrijpen en behandelen - leer meer over deze progressieve aandoening en hoe HerfstZorg kan helpen.

Gezondheidsproblemen

Wat is Parkinson?

Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die invloed heeft op de beweging en het lichaam van de patiënt. Het is vernoemd naar de Britse arts James Parkinson, die het voor het eerst in 1817 beschreef. Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen, wat leidt tot de symptomen van de aandoening. Het is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en kan ook jongere mensen treffen. Parkinson heeft veel verschillende symptomen die van persoon tot persoon verschillen, maar de meest voorkomende zijn tremoren, stijfheid en trage bewegingen. Hoewel er momenteel geen genezing is voor Parkinson, zijn er wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Oorzaken van Parkinson

De precieze oorzaak van Parkinson is nog onbekend, maar wetenschappers geloven dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Mensen met een familiegeschiedenis van Parkinson hebben bijvoorbeeld een hoger risico om de aandoening te ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook omgevingsfactoren die het risico op Parkinson kunnen vergroten, zoals blootstelling aan pesticiden en bepaalde chemische stoffen. Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden om de precieze oorzaken van Parkinson te begrijpen, weten we dat er sprake is van een complex samenspel van genetische en omgevingsfactoren.

Symptomen van Parkinson

Parkinson heeft verschillende symptomen die van persoon tot persoon kunnen variëren. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Tremoren (beven) in handen, armen, benen, kaak en gezicht
 • Stijfheid van de spieren
 • Trage bewegingen (bradykinesie)
 • Evenwichtsproblemen en moeite met lopen
 • Kleine, korte stapjes tijdens het lopen
 • Veranderingen in de stem, zoals zachter of hees spreken
 • Slaapproblemen
 • Veranderingen in de cognitieve functies, zoals vertraagde denkprocessen en geheugenproblemen
 • Depressie en angst

Hoewel deze symptomen veel voorkomen bij Parkinson, kunnen sommige patiënten ook andere symptomen ervaren, zoals stoornissen in het reukvermogen of spijsverteringsproblemen. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Diagnose van Parkinson

De diagnose van Parkinson kan lastig zijn, omdat de symptomen veel overlap hebben met andere aandoeningen. Een neuroloog zal de patiënt grondig onderzoeken en verschillende tests uitvoeren om tot een diagnose te komen. De diagnose van Parkinson is gebaseerd op de aanwezigheid van ten minste twee van de drie belangrijkste symptomen van de aandoening: tremoren, stijfheid en trage bewegingen. Daarnaast kunnen ook andere tests worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen, zoals bloedonderzoek, MRI-scans en PET-scans. De diagnose van Parkinson is een belangrijke stap in het bepalen van de juiste behandeling en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

Behandeling van Parkinson

Hoewel er momenteel geen genezing is voor Parkinson, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. De meest voorkomende behandelingen zijn:

 • Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar om de symptomen van Parkinson te behandelen, zoals levodopa, dopamine-agonisten en MAO-B-remmers. Deze medicijnen helpen bij het aanvullen van de dopamine die ontbreekt in de hersenen en kunnen tremoren, stijfheid en trage bewegingen verminderen.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de motorische functies van Parkinson-patiënten en het verminderen van de stijfheid en tremoren. Het kan ook helpen bij het verbeteren van het evenwicht en de coördinatie en het verminderen van de kans op vallen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie worden overwogen om de symptomen van Parkinson te behandelen. Een voorbeeld hiervan is diepe hersenstimulatie, waarbij elektroden worden geplaatst in specifieke delen van de hersenen om de motorische symptomen van Parkinson te verminderen.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandelingsopties voor Parkinson en om de behandelingen regelmatig te evalueren en bij te stellen.

Omgaan met Parkinson: Hoe HerfstZorg kan helpen

Het omgaan met Parkinson kan zowel voor de patiënt als voor de familie moeilijk zijn. HerfstZorg biedt ondersteuning aan mensen met Parkinson en hun families, door middel van persoonlijke verzorging, begeleiding en professionele zorg op maat.

 • Persoonlijke verzorging: HerfstZorg kan helpen bij dagelijkse activiteiten zoals wassen, aankleden en eten.
 • Medische Begeleiding en Ondersteuning: Het team van HerfstZorg kan ook begeleiding bieden bij het nemen van medicatie, het plannen van activiteiten en het organiseren van het dagelijks leven.
 • Professionele zorg op maat: HerfstZorg werkt samen met de patiënt en hun familie om een zorgplan op maat te ontwikkelen, dat is afgestemd op de individuele behoeften en wensen van de patiënt.

Als u of een familielid Parkinson heeft, kan HerfstZorg helpen om de zorg en ondersteuning te bieden die nodig is om een kwalitatief hoogwaardig leven te leiden. Neem contact op met HerfstZorg voor meer informatie over hoe zij kunnen helpen.

Samenvatting

Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die invloed heeft op de beweging en het lichaam van de patiënt. Het wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine in de hersenen en heeft verschillende symptomen zoals tremoren, stijfheid en trage bewegingen. Hoewel er geen genezing is voor Parkinson, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. HerfstZorg biedt ondersteuning aan mensen met Parkinson en hun families door middel van persoonlijke verzorging, begeleiding en professionele zorg op maat. Neem contact op met HerfstZorg voor meer informatie over hoe zij kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen

Gezondheidsproblemen