Zomertijd: tips voor ouderen bij het verzetten van de klok

Handige zomertijd-tips voor senioren en hun naasten

Tips

Inleiding

De zomertijd is weer bijna daar, en vannacht de klok een uur vooruit. Dit kan voor ouderen soms wat ongemak veroorzaken. Daarom biedt HerfstZorg praktische tips om deze overgang soepel te laten verlopen. Zowel voor senioren als voor hun naasten die hen hierbij willen ondersteunen.

De zomertijd begint elk jaar op de laatste zondag van maart, wanneer de klok om twee uur een uur vooruit gaat. Dit doen we om energie te besparen en optimaal te profiteren van het daglicht. Het kan echter enige invloed hebben op ons slaapritme, vooral voor ouderen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn.

Tips voor senioren bij de overgang naar zomertijd

 • Pas de slaaptijd geleidelijk aan
  Begin een paar dagen voor het ingaan van de zomertijd met het stapsgewijs aanpassen van de bedtijd. Ga elke dag 15 minuten eerder naar bed om de overgang geleidelijk te laten verlopen.
 • Maak gebruik van natuurlijk licht
  Daglicht helpt bij het reguleren van ons slaap-waakritme. Zorg ervoor dat u overdag voldoende daglicht krijgt en verminder de blootstelling aan kunstlicht ’s avonds.
 • Creëer een rustige slaapomgeving
  Zorg voor een donkere, koele en stille slaapkamer. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan.
 • Ontspan voor het slapengaan
  Doe ontspanningsoefeningen of luister naar rustige muziek om in slaap te vallen. Vermijd cafeïne en zware maaltijden in de avond.

Ondersteuning bij het verzetten van de klok

 • Help met het verzetten van de klokken
  Assisteer uw geliefden bij het verzetten van de klokken in huis, zodat zij zich hier geen zorgen over hoeven te maken.
 • Houd rekening met medicijntijden
  Wanneer de klok een uur vooruit gaat, is het belangrijk om medicijntijden goed in de gaten te houden. Overleg zo nodig met een arts.
 • Plan activiteiten overdag
  Plan activiteiten en sociale contacten overdag om de aanpassing aan het nieuwe ritme te bevorderen.
 • Bied emotionele steun
  Sommige ouderen kunnen zich onrustig voelen bij het ingaan van de zomertijd. Bied een luisterend oor en ondersteuning om eventuele ongemakken te verminderen.

HerfstZorg staat voor u klaar

 • Persoonlijke begeleiding
  Bij HerfstZorg begrijpen we dat de overgang naar zomertijd voor sommige senioren en hun naasten uitdagend kan zijn. Onze zorgverleners kunnen persoonlijke begeleiding bieden om deze periode zo comfortabel mogelijk te maken.
 • Gezelschap en ondersteuning
  Onze zorgverleners kunnen gezelschap bieden en helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals het verzetten van de klokken, het aanpassen van medicijntijden en het bieden van emotionele steun.
 • Flexibele zorg
  HerfstZorg biedt flexibele zorg, afgestemd op uw wensen en behoeften. Of u nu tijdelijke ondersteuning zoekt bij het ingaan van de zomertijd of langdurige zorg, wij staan voor u klaar.

Conclusie

Het ingaan van de zomertijd, wanneer de klok een uur vooruit gaat, kan voor sommige ouderen en hun naasten uitdagend zijn. Door voorbereid te zijn en de tips in dit artikel te volgen, kunt u de overgang naar de zomertijd soepeler laten verlopen. HerfstZorg staat altijd klaar om u en uw geliefden te ondersteunen met persoonlijke begeleiding, gezelschap en flexibele zorg.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over hoe HerfstZorg u kan ondersteunen tijdens de zomertijd? Neem gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Tips