De verhuizing

Het verleden tot leven laten komen, herinneringen delen en koesteren.

Ons werk

Er staan veel lege dozen, maar ook steeds meer volle dozen in huis. Spullen worden gesorteerd. Wat gaat er wél mee naar de nieuwe woning, en wat krijgt een andere bestemming?

Familie

Voor de verhuizing moet veel geregeld worden. Natuurlijk is het heel fijn om straks dichter bij je familie te wonen, en nog fijner om eindelijk gebruik te kunnen maken van een badkamer die rolstoel-toegankelijk is, maar in deze fase lijken die mooie vooruitzichten nog ver weg te zijn, en is vooral het afscheid nemen heel dichtbij.

Afscheid

Afscheid nemen van je meubelstukken waar je straks geen plek meer voor hebt. Afscheid nemen van boeken waarvan je weet dat ze niet meer gelezen zullen worden. Afscheid nemen van allerlei spullen die je door de jaren heen verzameld hebt, en toch niet meer zult gebruiken. Afscheid nemen van je vertrouwde plek, je huis waar je zolang hebt gewoond, het park waar je hebt gewandeld, waar je seizoenen hebt zien komen en zien gaan, en de bomen die je hebt zien groeien.

Herinneringen

Maar als je lichaam je in de steek gelaten heeft, voltrekt de praktische uitvoering van de verhuizing zich om je heen. Is een doos snel door iemand anders gevuld, evenals die grote vuilniszak. Kun je de herinnering niet door je eigen handen laten gaan voordat die ergens anders in verdwijnt, maar gelukkig zitten de herinneringen niet alleen in dozen of in grijze zakken.

Hoofd en hart

Gelukkig zitten heel veel herinneringen in je hoofd en je hart, waardoor je ze altijd bij je hebt, en komen ze ook regelmatig tevoorschijn tijdens gesprekken die we hebben. Dan kan het verleden zomaar weer tot leven komen, wordt een herinnering gedeeld, en ongemerkt wordt de verzameling toch steeds groter. Een verzameling om te koesteren.

Weergoden

De datum van de verhuizing kwam, door alle drukte, razendsnel dichterbij. En de keren dat we elkaar zouden zien, waren nog maar op één hand te tellen. Natuurlijk is het altijd leuk om een bloemetje te geven of te krijgen, maar erg praktisch zou dat niet zijn daags voor de verhuizing. Wat dat betreft zijn mooie herinneringen een stuk praktischer! De weergoden waren ons goed gezind, waardoor deze herinnering er automatisch nog een zonnige gloed bij kreeg.

Rolstoelfiets

De speciale Veloplus rolstoelfiets (Van Raam fietsen) was op tijd opgehaald, en na de lunch gingen we er samen op uit. Eerst richting het park, genieten van alle kleuren, geuren en geluiden. Aansluitend naar de kinderboerderij. Blije kippen, een krijsende pauw, luie varkens en spelende kinderen. En wat is het dan heerlijk om een plek in de schaduw op te zoeken, en te genieten van een ijsje.

Bijzonder

Hoe bijzonder zoiets gewoons kan zijn, besef je je op zo’n moment heel goed. Vanuit de beslotenheid van de woonkamer lag plotseling de wereld aan onze voeten. De omgeving kon op deze manier met alle zintuigen opgenomen worden. Geabsorbeerd. Genieten met volle teugen! En als een koningin zat je op een troon, de wind door je haren, terwijl het landschap aan je voorbij trok.

Bijzondere herinnering

We hadden ruim twee uur de tijd voordat de rolstoelfiets weer moest worden teruggebracht. Twee uurtjes waarin we zoveel mogelijk probeerden te zien. De recreatieplas met het dagstrand, de bloeiende zonnebloemen, het winkelcentrum. Het was een heerlijke en zonnige middag. We hebben er allebei ontzettend van genoten. Alle omstandigheden maakten deze fietstocht heel bijzonder.

Afscheidstour

Een afscheidstour van een plek waar je zo lang zo graag hebt gewoond, en de mogelijkheid om in een rolstoel toch weer een fietservaring te hebben. Mijn intentie was, om je op deze manier een mooie herinnering mee te geven naar je nieuwe plek. Ik had er vooraf niet bij stil gestaan dat ik zelf ook een bijzondere herinnering rijker zou zijn …

Gerelateerde artikelen

Ons werk