Mantelzorg held en filmheld

Even wat tijd voor jezelf.

Ons werk

Het is dinsdagmiddag als ik voor mijn werk als particuliere mantelzorger naar mevrouw ga om haar te helpen bij de lunch. Het is een zonnige voorjaarsdag. Haar man maakt van de gelegenheid gebruik om de hond uit te laten. Of zijn de rollen omgedraaid en geeft deze viervoeter zijn baas de kans om even de buitenlucht op te zoeken en de voorjaarszon in zijn gezicht te voelen?

Hopelijk kan hij even genieten van deze mooie dag. Voor de duur van deze wandeling mag en kan hij het mantelzorgen en het regelen even achter zich laten. Zodra hij straks weer de deur open maakt, staat hij er weer middenin. Het geregel en alles wat erbij komt kijken. Het gaat continue door. Seconden worden minuten en minuten worden uren. Iedere dag, dag in, dag uit.

Zijn het lelietjes van Dalen of is het lavendel?

Als de viervoeter en zijn baasje weer thuiskomen, heeft mevrouw haar lunch op en is ze ook op de hoogte van het nieuws uit de krant. Een beetje politiek, een recept, een ingezonden brief. Alles wat ik voorlees biedt weer een opening voor een gesprek. Een gesprek waarin de zinnen van mijn kant komen en slechts enkele woorden of gebaren van haar kant, maar we begrijpen elkaar heel goed.

We zouden toch erg aan Moeder Natuur gaan twijfelen als we, na een bezoek aan het toilet, niet even de luchtverfrisser moesten gebruiken. Zijn het lelietjes van Dalen of is het lavendel? Het ruikt in ieder geval lekker fris en op die manier halen we buiten een beetje naar binnen. Het voorjaarszonnetje schijnt ook de woonkamer in en we lopen naar een plekje waar mevrouw de zon in haar gezicht kan voelen.

Bijzonder telefoontje

Haar man is in de tussentijd weer bezig met een telefoongesprek. Ik hoor hem samenvattend uitleg geven over zijn thuissituatie en hij licht toe dat hij daardoor noodgedwongen een carrièreswitch heeft moeten maken. Hij is nu al enkele jaren mantelzorger.

“Dat was een bijzonder telefoontje” krijgen we te horen nadat hij het gesprek heeft beëindigd. Een televisieomroep is bezig met een nieuw format. We hebben al bekende Nederlanders van duikplanken zien afspringen en op het ijs zien dansen … en nu gaan bekende Nederlanders mantelzorgen! Onze fantasie slaat meteen op hol. “Schat, wie zou jij graag als bekende mantelzorger naar binnen laten?” vraagt manlief aan zijn vrouw. Met gemak wordt er een top drie samengesteld.

Screentest van de mantelzorger

De omroep zou graag een korte screentest ontvangen en ik maak een filmpje van 30 seconden van deze mantelzorger samen met zijn vrouw. Het zijn maar 30 seconden van een dag die 84.600 seconden telt. Vandaag resteren er nog 50.486 … die hij er weer alleen voorstaat.

Even later trek ik de deur achter me dicht, maar laat de gedachte aan dit tv-programma me niet los. Beste bekende Nederlander, komt u ook mantelzorgen op een sombere regendag? En denkt u dan ook aan de luchtverfrisser?

Gerelateerde artikelen

Ons werk