Langer thuis blijven wonen

Maatwerkoplossingen die ervoor zorgen dat thuis blijven wonen gemakkelijker en veiliger is.

Ons werk

Nieuwe cliënte

Vandaag ga ik naar een nieuwe cliënte in Amsterdam centrum. Mevrouw is inmiddels 94 jaar oud en vanwege onze klaar voor de dag heeft haar familie onze hulp ingeschakeld. Mevrouw wil namelijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Ik bel aan, de deur gaat automatisch open. Als ik boven aan de hoge trap met mooie rode bekleding gekomen ben, staat er een deftige mevrouw op mij te wachten. “Wat fijn dat je er bent!”, zegt ze.

Hartje Amsterdam

We kletsen wat. Mevrouw vertelt over haar straat en dat het er zo rustig is, terwijl ze toch in hartje Amsterdam woont. Ze wijst naar de mooie statige boom voor het raam. “Ik woon hier al zo lang, ik weet nog dat de boom geplant werd”, zegt ze. Ik bedenk me ondertussen dat het trappen lopen haar weliswaar fit gehouden heeft, maar dat het geen ideale woning is, wil je langer thuis wonen. Er passeren heel wat anekdotes de revue: over haar vader, de oorlog, de pianolessen en het huis waar ze als kind woonde. Mevrouw geeft aan dat ze graag zou willen douchen. Omdat ze net gisteren naar de kapper is geweest, zet ze haar douchemuts op. Ondertussen kletst mevrouw vrolijk verder.

Aankleden en ontbijten

Omdat het aankleden haar zelf niet meer zo goed lukte, heeft ze onze hulp ingeroepen. Mevrouw is blij. Ze heeft de bril en alarmketting die ik haar aanreik weer om haar hals en loopt met haar rollator naar de woonkamer, waar ze op de bank gaat zitten. Ondertussen maak ik een ontbijtje voor haar klaar: verst geperst sinaasappelsap met een bakje cruesli. Omdat ik nog wat druiven in koelkast had zien staan maak ik die schoon en geef ze aan haar. Ze moet genoeg drinken, want ik weet dat ze relatief vaak last van een blaasontsteking heeft.

Ze geniet zichtbaar van haar ontbijtje. Terwijl zij zit te smullen, doe ik de was in de wasmachine en maak haar bed op.

Klaar voor de dag

We drinken samen nog een kopje thee en dan ga ik weer weg. “Tot morgen!”, zeg ik”

“O wat fijn dat je dan weer komt”, zegt ze.

Gerelateerde artikelen

Ons werk