Kennismakingsgesprek

Onze zorg naadloos op uw wensen laten aansluiten.

Ons werk

Vaste verzorger

Bij HerfstZorg vinden wij het belangrijk dat er naar uw wensen geluisterd wordt. Daarom vindt er altijd eerst een kennismakingsgesprek plaats met een vaste verzorger of verzorgster die het beste bij u past. Vandaag is het mijn beurt om kennis te maken met een nieuwe cliënte.

Een eerste kennismaking

De deur gaat open, een hoogbejaarde dame staat voor me. Vriendelijk kijkt ze me aan. Ergens bespeur ik iets terughoudends en tegelijkertijd neemt ze me nieuwsgierig in zich op. Haar gezicht is verouderd, haar ogen nog vol leven. We schudden de hand en stellen ons aan elkaar voor.

We hebben een klik

Voordat ik het weet zitten we op de bank, haar vaste verzorgster veilig aan haar zijde en praat ze honderd uit. Over haar leven, korte verhaaltjes van toen, maar ook van nu. Met haar ietwat krakerige stem rijgt ze ze moeiteloos aan elkaar. Geen haast, maar bedachtzaam en kalm. Trots, lichte weemoed en humor wisselen elkaar af.

Even later, in de keuken, met ieder een dampende kop thee voor ons. Oh ja…een glimlach verschijnt op haar gezicht, oh kind, daar kom ik weer met mijn levensverhalen. Stom he. Nee, juist niet, leuk! Roepen we in koor. Voor haar aanleiding om verder te vertellen.

Verlegen meisje

In een oogopslag reist ze terug in de tijd. Een verlegen meisje was ze, dat er van hield zich op te tutten en zich mooi te kleden. Niet voor de jongens, maar voor zichzelf. Door haar leeftijd heen zie ik een knappe vrouw, vast en zeker bewonderd door menig man.

Een jaar of zestien was ze en werd uitgevraagd door een jongeman, Cor. Ondanks haar bedankje verzocht haar moeder haar vriendelijk doch dringend het aanbod te accepteren, het was tenslotte een leuke vent en zo ging dat vroeger. Tijdens de afspraak belandde ze met de jongen in kwestie op het politiebureau waar ze verhoord werden. Cor had een botsing veroorzaakt met haar naast zich in de bijrijdersstoel. Ze hadden waarschijnlijk zitten zoenen was de conclusie van de diender. Verontwaardigd ontkende ze deze aanname, ze wilde tenslotte niets van de beste knaap. Uiteindelijk werd ze naar huis gestuurd en zo liep alles met een sisser af. Cor heeft ze niet meer gezien. Haar ogen knijpen zich even samen, dan weer die glimlach. Een trotse en tevreden blik trekken over haar gezicht.

Hoogbejaarde dame

In een fractie van een seconde is ze terug, zittend aan de keukentafel met ons naast en tegenover haar. Een voor een kijkt ze ons aan, wat denken jullie? Zullen we nog een kopje thee?

Ik zie er erg naar uit om mevrouw te mogen ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Ons werk